Mi az a kamado Grill?
Az agyagedények a világ különböző részein eltérő módokon fejlődtek. Indiában a tandoort használták, Japánban pedig a mushikamado volt elterjedt. Ebben párolták a rizst ünnepi alkalmakkor. A mushikamado egy kerek agyagedény volt, levehető fedővel és főként Dél-Japánban volt jellemző. Ebben az időben már szeleppel is ellátták az edényeket a jobb hőszabályozás érdekében, és inkább szénnel, mint fával melegítették őket. A mushikamado a II. világháború után keltette fel az amerikaiak érdeklődését.
A kamado szó japánul tűzhelyet jelent.
Technológia
A modern kamado stílusú edényeket különböző anyagokból készítették, pl. égetett kerámiából, hőálló anyagokból, hagyományos terrakottából, cement és zúzott lávakő keverékéből. A külső felületük is különböző volt a magasfényű máztól kezdve a festett, texturált, stukkószerű felületekig és kerámia csempékig. A modern kerámiák és hőálló anyagok alkalmazása biztosította, hogy az edények csak ritkán repedtek meg. A repedés az eredeti japán edény egyik gyakori problémája volt.
Tüzelőanyag
A Kamado grillekhez többnyire szenet használtak, de vannak elektromosan és gázzal működő változataik is. A kerámiából készült edényekről állítják, hogy a bennük készült ételnek nem lesz mellékíze, ugyanebből az okból kifolyólag előszeretettel használják a faszenet a modern kamadoval való főzéshez. Nem csak az az előnye, hogy kevés hamu marad utána, de a különböző brikettek nagyon sok hozzáadott anyagot tartalmaznak, melyek módosítják az étel ízét. A faszenet környezeti szempontból fenntartható módon lehet előállítani rövid életciklusú sarjerdők telepítésével.
Használata
A gyártók szerint a kamado stílusú kerámia edények rendkívül sokoldalúak. Nem csak grillezéshez és füstöléshez lehet őket használni, de pizzakövön pizzát és kenyeret is süthetünk velük. Ez a kerámiahéj kitűnő hőmegtartó képességeinek köszönhető, amivel a 400 Celsius fokos hőmérsékletet is el lehet érni. A légáramlás precíz szabályozását biztosító szellőzőrendszer szempontjából a kamado stílusú edények hasonlítanak a fa tüzelésű sütőkre, és minden olyan dolgot megsüthetünk, megpiríthatunk velük, amiket egy hagyományos sütőben.
Grillsütő
Az edény belsejében van egy kerámia vagy rozsdamentes acél edény, ami a faszén tárolására szolgál. Az alsó részén van egy nyílás, amin keresztül a faszén levegőhöz jut, valamint a kupola alakú fedél tetején is található egy szellőző. Ez a két szellőző szabályozza az edényben a hőmérsékletet. Egy vagy több rács van a tűz fölé helyezve sütési felületként az étel számára. A legtöbb kamado stílusú edény fedelébe van fúrva egy lyuk, ahova a kemence hőmérő illeszthető be. Ezzel ellenőrizhetjük az edény hőmérsékletét.