A multifunkciós kerámia grillsütő
A legtöbb családban előfordul az az alapvetés, hogy ha nyár, akkor kerti grillezés. Magyarországon a grillszezon ténylegesen inkább a melegebb napokon veszi kezdetét, de nem mindenhol van ez így. Más országokban már egészen kora tavasszal leporolják a grillsütőket, és akár késő őszig is eltarthat a barbecue láz. Sőt, az igazán hűvös éghajlatú országokban, ahol gyakran viccelődnek azzal az emberek, hogy idén a nyár egy keddi napra esett, gond nélkül beizzítják a grillt még olyankor is, amikor mi leginkább a jól fűtött lakásaikba húzódunk.
Egy jól felszerelt családi házból nem hiányozhat egy kerámia grillsütő. Hogy miért pont kerámia? Ebben a cikkben ismertetni fogjuk a grillsütők fajtáit, azonban a kerámia grillsütőre részletesebben is kitérünk, mert úgy véljük, hogy rendkívül sokoldalúan használható.
A grillsütőknek három nagyobb kategóriája van. A három kategória abból adódik, hogy honnan történik a hőnyerés.
1. Elektromos grill
Az elektromos, avagy kontakt grillsütő a kerti konyhák séfjeinek maga a szitokszó. Egy igazi grillhez szerintük elengedhetetlen, hogy egy kicsit szenes, koszos, füstös legyen az ember, anélkül semmit nem ér az élmény. Egy faszenes grill szerelmesének érvelhetünk amellett, hogy milyen kényelmes a pillanatok alatt felhevülő felület, milyen költséghatékony és kényelmes, hogy nem kell a sütögetéshez külön tüzelőanyag. Ami az előnye, az valójában a hátránya is, hisz könnyen mozgathatóságából adódik, hogy esős időben akár a teraszon is használhatjuk, viszont mivel csatlakoznia kell az elektromos hálózathoz, ezért valamilyen szinten kötött is a helye. A legnagyobb előnye, hogy beltéren is bátran használható, hisz teljesen füstmentesen működik. Viszont az tény és való, hogy a grillezés igazi öröme így csorbát szenved, és a felhasználói vélemények arról tanúskodnak, hogy az elektromos grillek esetében elég gyakori a meghibásodás egészen rövid időn belül.
2. Gázgrill
A gáz grillek esetében szintén az az egyik nagy előny, hogy percek alatt felmelegszik a felület az égőknek köszönhetően. A nagy hátrányuk az, hogy sokkal kevésbé mobilisak elektromos társaikkal szemben, hisz a nagy gázpalackok nem a könnyedségükről híresültek el. A gáz grilleknél kiemelten fontos, csak olyan ember kezelje, aki jól ismeri az eszközt, ugyanis bármikor előfordulhat gázszivárgás, ami nagy károkat tud okozni. Azt gondolnánk, hogy a fent említettekből adódóan a költséghatékony ár az, amivel a gyártók kompenzálni próbálják az esetleges hátrányokat, de sajnos nem ez a helyzet. A gáz grillsütők igencsak drágák és természetesen időközönként a gázpalackokat is pótolni kell, amelyeket lássuk be nem annyira egyszerű beszerezni.
3. Faszenes grill
A faszenes grillsütő számít bizonyos tekintetben a “hagyományosnak”, hisz nagyon sok családi házban előfordul. Ez a fajta grill biztosítja azt a tipikus füstös ízt az ételeknek. Ennek a nagy klasszikusnak az az egyik legnagyobb előnye, hogy itt valóban látjuk a lángokat, érezzük a füstszagot, halljuk a ropogó tűz hangját, egy szóval átélhetjük azt a bizonyos hangulatot, ami az ember számára ősidők óta megnyugvást hoz. A faszenet grillezésnek egyszerűen rituáléja van, ami vagy púp az ember hátán, vagy maga a kikapcsolódás. Az tagadhatatlan, hogy a faszanes grillezés nem ajánlott teljesen kezdőknek. Amennyiben még sosem találkoztunk pl. egy igazán igényes kerámia grillezővel, akkor ajánlott áthívni pár tapasztaltabb barátot, vagy szomszédot, akik öreg rókaként kezelik ezeket a profi eszközöket.
Becsapós lehet, hogy az egyszerűbb faszenes grillsütők igencsak olcsónak tűnnek, azonban azzal is számolnunk kell, hogy a faszenet rendszeresen meg kell majd vásárolnunk a sütögetéshez. Az relatív, hogy hátránynak számít-e az, hogy sokkal tovább tart maga a grillezés (hisz a faszenes grill felhevülése nem két perc), mert ahogy korábban is említettük, valaki számára ez kifejezetten élvezetet nyújt.
A hőszabályzás is kicsit több jártasságot igényel, mint az előző két esetben, hisz ha nem jól találjuk el, akkor nemcsak a faszenünk lesz koromfekete, hanem a grillezendő ételünk is.
Faszenes kerámia grillsütő
A faszenes grillezők egyik koronázatlan királya a kerámia grillsütő. A modern Kamado grillsütő az 1960-as években terjedt el Japánban, aztán pedig az egész világon. Ezek a grillek speciális kerámiájuknak köszönhetően rendkívül nagy élettartammal rendelkeznek és nagyon hosszú ideig képesek tartani a hőt. Fontos, hogy jó minőségű, kemény és nagy darabos faszenet használjunk a kamado kerámia grillhez.
A kerámiából készült kerti grill sütő alkatrészek
Van egy kerámiából készült tűztér, amelybe bele tudjuk tenni a faszéntartó rostélyt. Erre a tűztérre kerül rá a grillsütő rács (ha közvetlenül szeretnénk grillezni), vagy a deflector kő (ha indirekt módon sütögetnénk), majd arra is a grillrács.
Sok család álmodozik kerti kemencék építtetéséről, azonban ehhez elég mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk. A Kamado kerámia kerti grillsütőkben az a jó, hogy a barbeque funkció mellett kemenceként is funkcionál. Tehát nem kell lemondanunk a desszertrekről, péksüteményekről, pizzákról sem.
Kerámia grill vélemények
A felhasználói vélemények nagyjából megegyeznek abban, hogy megéri az árát. Nem fogunk hazudni, egy kerámia grill beszerzésekor mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk, viszont nem szabad elfelejteni, hogy több tíz évre szól egy ilyen befektetés. Használt kerámia grillt is vehetünk éppen, csak az esetben nagyon nehéz kiszámítani, hogy vajon az előző tulaj rendeltetésszerűen használta-e, hány évig használta, stb… A “Kamado kerámia bbq” már egy külön kifejezéssé vált, hiszen teljesen más minőségű ételeket lehet készíteni egy ilyen eszközzel, mint mondjuk egy kerámia kontakt grillel. Szóval legyen tél, tavasz, ősz nyár, egy kerámia grillel minden évszak grillszezon!